Vet du vad ”ljuset” innebär?

När jag åker iväg någonstans utan sällskap brukar jag bära det här smycket om halsen. Jag tycker inte att det är särskilt snyggt eller ”flärdfullt” på något vis. Nej enda anledningen är att OM jag får ett anfall så kanske människor i min omgivning förstår att jag varken är berusad eller narkotikapåverkad….

Ingen behöver vara rädd MEN kanske det vore snällt & omtänksamt om någon kunde stanna till och se till att jag eller vem som helst ”kvicknar” till igen. (Förresten vore det väl bra även om jag varit berusad, även berusade människor kan väl behöva ett handtag ibland.)

Märket är en symbol för EPILEPSI! 

Många vet inte vad märket betyder för det talas sällan om den här dolda sjukdomen. Trots att över 60.000 människor ( säkert många fler,mörkerantalet är stort) lever med den här sjukdomen så vet knappt någon vad symbolen innebär.

En del tror att man tillhör någon ”sekt” 😉 eller att det bara är ett smycke i största allmänhet! Någon sa Amnesty……Ja gissningarna har varit många men det är ett ytterst litet antal som vet vad det egentligen  betyder t.o.m inom vården!

En ”sjukdom” eller kanske rättare sagt ett tillstånd som påverkar människor olika beroende på var i hjärnan själva ”kortslutninngen” sker & hur mycket av hjärnan som blir på påverkad.

* Stoppa ALDRIG in något i munnen på någon med ett Epilepsianfall.

*Försök att behålla ditt eget lugn (det smittar) och håll inte fast någon som krampar.

*Det är sällan man behöver tillkalla ambulans MEN om anfallet inte ger sig inom ca: 5 minuter, är det bättre att ringa 112 en gång för mycket än en gång för lite. TACK!

* Även om det ser otäckt ut är det sällan ett farligt tillstånd.

*Efter ett anfall är man trött & medtagen och kan vara lite omtöcknad. Själv har jag svårt att tala och artikulera. Jag förstår allt vad som sägs runt omkring mig men kan inte uttrycka mig! ( jag tänker orden rätt MEN det blir fel)

Gå gärna in på Svenska Epilepsiförbundets hemsida. Där finns allt förklarat med korrekta ord & mycket utförligare.

Jag LEVER mitt LIV varje dag, och  har den stora förmånen att vara omringad av en fantastisk familj och många underbara vänner! :)

Många människor med Epilepsi lever ett tillbakadraget liv i ”tysthet”! De vågar inte tala om sin sjukdom och känner en stor skam inför sin omgivning!

Finns det verkligen någon sjukdom i världen som är skamlig?

– Nej, det finns INGEN skamlig sjukdom överhuvudtaget. ”Vad är det för skitsnack egentligen?”

 

Begränsningar inom arbetslivet,man får inte köra bil, medicinerna trubbar av en & gör reaktionsförmågan långsam samtidigt som de är till stor hjälp när det gäller anfallsfrekvensen och ”storleken” på anfallen. Dessutom drabbas många av depressioner i kortare eller längre perioder!

Att ha Epilepsi är att ALDRIG veta när, hur & var anfallen kommer!

Jag tror att det är vad som gör den här sjukdomen så ”lömsk”!

Jag menar absolut inte att det är värre att leva med Epilepsi än med någon annan sjukdom! Alla sjukdomar är jobbiga på sitt vis………..Men att aldrig veta när ett anfall ska komma sprider helt klart en viss oro/ Det är lite tufft att vara så ”utlämnad” som just under ett anfall.

Det försvinner ju några minuter/ anfall. Minuter som man inte har en aning om vad man gör eller vem man möter!

Det är kusligt!!!!

 

Det är därför oerhört viktigt och direkt nödvändigt att jobba med ”insidan” för att bli stark & våga känna tillit till livet!  <3

Om någon får ett anfall VAR INTE RÄDD! 

Och ser du ett smycke med en ljuslåga eller ett ”lila band” (likadant som det rosa bandet som stödjer bröstcancerfonden fast lila istället!) så Vet DU vad det betyder!

Ju mer kunskap som finns runt omkring oss desto tryggare blir världen för oss alla!

 Tack för att ni läst det här blogg-inlägget  <3! 

Kramar Anna

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>