Astrid

Astrid Lindgren kommer för alltid finnas på en egen plats i mitt hjärta!
När jag  & min syster var små läste min mamma många,många sagor. Vi var flitiga besökare på biblioteket i Alingsås och få var de gånger som inte en Astrid-bok fick följa med hem i ”låne-väskan”!

Hon var klok den där kvinnan och hade så mycket att säga genom sina sagor.

Det goda segrade alltid & det fanns utrymme för alla ”sorters” människor & barn i hennes underbara värld!

Jag kanske låter gammalmodig :) men tanken har slagit mig många gånger så här i ”data-spelens” tidsålder. Jag tror att barn & vuxna fortfarande behöver höra sagor läsas. Sagor som har ett budskap och visar hur mycket barn faktiskt klarar av att göra!

Titta på Pippi som har en ängla-mamma & en pappa som är Söderhavskung. Hon levde tillsammans med sin apa & häst och med en kappsäck full av pengar. och var STARK som en björn.

Pippi var lika snäll som hon var stark och hon klarade sig i ALLA väder!

Kajsa Kavat fixade både julstök & polkagris-försäljning helt på egen hand när hennes mormor så oturligt bröt benet ett litet tag innan jul!

 

 

 

 

 

Bröderna Lejonhjärta som så tydligt visar att det finns ett liv efter döden.
Ett liv där sjukdomar inte gör ont & du är fri att göra precis vad du vill.
För tro mig många barn som är svårt och obotligt sjuka VET att de ska dö…………….

Du behöver inte vara rädd för DU är mycket starkare & modigare än du kan ana!

Syskon-kärleken emellan pojkarna beskrivs på ett alldeles underbart sätt inte enbart genom ”ord” utan i handlingarna! Det är en bok som hjälpt många barn och vuxna att närma sig det ”tabu-belagda” ämnet död:
Även om man inte vill tänka på det så dör barn & ungdomar såväl i Sverige som i alla andra länder på jorden.

Hur just den här boken kom till det vet jag inte men den är ett mästerverk av sällan skådat slag. När min mamma läste den minns jag den som en riktigt kuslig bok. När jag sedan kunde läsa den ”tjocka” boken alldeles själv kändes den som ”värsta thrillern”. Som vuxen tolkar jag den  på ännu ett annat vis, men den är fortfarande lika bra!
Sagofigurerna är många men detta var ju inte tänkt som en avhandling :) utan mer som en påminnelse om vilken skatt Astrid lämnat till oss alla.

Men Emil i Lönneberga som hade ett så fantastiskt gott hjärta måste också nämnas lite extra. Emil var ett energi-knippe fyllt av glada upptåg. Tyvärr blev det inte alltid som Emil tänkt sig utan det som han tänkt ut som något bra blev ofta till ett hyss i Emils pappas värld. Tur för Emil att han hade sin snickarbod…….. Jag tror att fler ”vild-basar” skulle behöva en ”snickarbod” som står där trygg och fylld med plats att tänka och skapa någonting bra av sina arga,uppgivna”,uppspelta”,och fundersamma känslor. Och jag tror att ALLA barn hade behövt en Alfred i sitt liv en som man kan prata med i lugn & ro.

 

 

 

 
Tack Astrid för alla fina sagor! 

Och STORT TACK  till min underbara mamma som såg till att öppna dörren till sagornas fantastiska värld. En oerhört fin gåva att ge till sina barn, en gåva som innebär både tid & engagemang! ( Jag älskar dig min fina mamma <3)
Barn i allmänhet och jag i synnerhet uppskattade och uppskattar fortfarande alla godnatt-sagor, godmorgon-sagor och ALLA sagor däremellan. De har lärt mig mycket och är garanterat en stor anledning till min grundtrygghet.

Jag vet att ALLT går att lösa på ett eller annat vis, och att JAG duger för att just” jag är jag”.

Tack vare min mamma så fortsatte jag föra sagoberättandet vidare till mina egna barn,som i sin tur kan föra det vidare i framtiden…………………..

Till dig som läser mina rader idag vill jag bara säga: Det är ALDRIG för sent att börja läsa sagor.

 

 

En sagostund är så värdefull för både vuxna och barn. Att sitta TILLSAMMANS är viktigt och en FILM  eller att ”data-spel” kan aldrig ta SAGANS plats
(Jag vill inte att det ena ska ta ut det andra men har en ÖNSKAN om att  sagorna inte ska prioriteras bort)
Låt inte uttrycket:Jag hinner inte inpräntas i barnen……………Ta dig TID så inser du vad som är av verklig vikt och värde.

Lycka till!

Kram Anna! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>